Acest magazin utilizează cookie-uri și alte tehnologii pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru.

Accept

Asortarea culorilor vestimentare

2887 Vizualizări

Asortarea culorilor vestimentare

-TlZWUG09l-bQ4HbKzdCxvlX2RXYbmlGS2saLZ1tA2CpAQsA7Y9jcZQgCgKqQmyLn5xHG3HeiWmBM2Pt2da6mHeSpdpyfB8_3JQZY3YDyYRhT8hfLBtvtERFbxoDfHKhbrLI6L3g

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/two-women-holding-paper-bags-1778412/

Femeile iubesc shoppingul și petrec timp prețios pentru a-și alege cele mai potrivite haine. Atunci când îți alegi obiectele vestimentare, vrei ca ele să fie confecționate din materiale de calitate și să-ți vină bine, dar câtă importanță acorzi culorilor? Ca să ai outfit-uri de succes, trebuie să știi ce culori merg bine împreună și ce combinații de culori ar fi recomandat să eviți.

Chiar dacă ne îmbrăcăm așa cum simțim și există numeroase combinații de culori pentru haine, există și câteva reguli de bază, pe care orice femeie ar trebui să le cunoască. Aceste reguli te vor ajuta atunci când nu știi cu ce să te îmbraci și îți dorești să faci alegerea corectă, pentru a crea o ținută rafinată și stilată. Află, din articolul de mai jos, cum poți să asortezi culorile vestimentare simplu și rapid, pentru ținute de excepție.

 

De ce trebuie să ții cont de roata culorilor

Cum asortezi culorile primare și secundare în vestimentație

Care sunt cele mai potrivite combinații de culori în vestimentație

Care sunt nuanțele pe care nu trebuie să le combini niciodată?

Cum asortezi culorile în funcție de culoarea ochilor, a părului sau a tenului

Cum să combini corect imprimeurile

 

De ce trebuie să ții cont de roata culorilor

zsHL_aKDMfvqRQYoO-3VNun0o_QaJhCnzyort4Oc27Zhkb5DHFbK5jmHYfHJeWDhgZxEp3C-NoB5kJ9r7CgYmClWnHQJ4qIzTq1K6ihnNADoKBDeP5znw9kWg9LX5vo18iKWEUAr

Sursa foto: https://pixabay.com/fr/illustrations/couleur-color-picker-roue-de-couleur-1065389/

Pentru început, trebuie să înțelegi cum funcționează principiul de asortare a culorilor, așa cum este prezentat în imaginea de mai sus. Roata culorilor, inventată de către Isaac Newton în 1666, reprezintă cercul în care poți găsi toate culorile spectrului vizibil, pe care le poți folosi în vestimentație. Datorită acestei scheme a culorilor, poți să alături și să combini culorile în ținute de zi cu zi, fără teama că vei da greș. Există trei tipuri de culori, de care trebuie să ții cont atunci când îți alegi obiectele vestimentare: primare, secundare și terțiare. Culorile primare sunt simplu de reținut, fiind în număr de trei: galben, albastru și roșu. În ceea ce privește culorile secundare, acestea se obțin prin combinarea a două culori primare și sunt: violet, portocaliu și verde. Ultima categorie aparține culorilor terțiare, reprezentate de combinarea unei nuanțe primare cu una secundară sau a două nuanțe secundare.

Ca să alegi cu atenție hainele pe care le porți, trebuie să știi să faci diferența dintre culorile calde și cele reci, astfel încât să te avantajeze. Astfel, culorile calde sunt reprezentate de toate nuanțele schemei, de la roșu și galben până la verde deschis, în timp ce culorile reci sunt cele de la albastru și violet, către verde închis. Ținând cont de roata culorilor, poți alege să asortezi culori vecine, considerate similare: roșul se poate asorta cu galben sau cu portocaliu. 

Culorile care se află în părți opuse ale roții sunt culori complementare: portocaliu este complementar cu albastru. Avantajul este că non-culorile se pot combina cu orice culoare - dacă albul este reprezentat de absența totală a culorii, negrul reușește să echilibreze nuanțele prea puternice. Astfel, dacă îți dorești să porți un obiect vestimentar format din mai multe culori, este indicat să alegi și elemente uni, din culoarea care se regăsește cel mai mult în imprimeul său. De pildă, o salopetă în carouri alb și negru poate fi combinată cu o pereche de sandale negre sau albe, cu accesorii în aceeași non-culoare. Toate aceste detalii vor oferi ținutei tale un plus de prospețime, astfel încât să fii convinsă că nu ai făcut nicio greșeală de stil.

Cum asortezi culorile primare și secundare în vestimentație

Atunci când vrei să creezi ținute în pas cu moda, specialiștii recomandă să nu combini verde cu albastru, negru și maro, roz și roșu sau negru și bleumarin. Acestea nu vor arăta bine împreună și vor transforma ținuta într-una încărcată, inestetică din punct de vedere vizual. 

Cea mai simplă metodă de asortare este combinarea culorilor primare, roșu, albastru și galben. Chiar dacă sunt culori îndrăznețe, acestea nu se vor demoda niciodată și sunt extrem de potrivite pentru nonconformiști. Pentru o ținută corectă și elegantă, este recomandat să optezi pentru maximum două culori primare într-o ținută. O pereche de pantaloni galbeni sau o fustă elegantă în aceeași culoare se vor potrivi de minune cu un tricou albastru. Desigur, restul accesoriilor trebuie să fie alese într-o culoare neutră. De asemenea, pentru un look office, poți opta pentru o pereche de pantaloni roșii, alături de o cămașă albastră.

Care sunt cele mai potrivite combinații de culori în vestimentație

Fiindcă roșul face parte din categoria culorilor primare, acesta poate fi asortat corect cu nuanțele de negru, alb, verde, violet sau portocaliu. Albastrul se potrivește cu non-culorile alb și negru, însă poți opta și pentru asortarea lui cu portocaliu, violet și verde, pentru a purta ținute corecte din punct de vedere cromatic. 

Ca excepție, există nuanțe de galben spre verde sau de roșu spre violet, care pot fi combinate și cu nuanțe potrivite de albastru. Dacă ești o fană a culorii galben, trebuie să știi că aceasta poate fi folosită cu succes în combinație cu negru, verde, violet sau alb. În ceea ce privește asortarea culorii verzi cu obiecte vestimentare de o altă culoare, se referă la alegerea nuanței corecte de verde. Deoarece există numeroase nuanțe de verde, îți este permis să le combini cu aproape orice culoare, atâta timp cât alegi nuanțele potrivite. Nuanțele de maro se potrivesc cu cele de albastru, gri sau alte culori deschise, în timp ce nuanțele de gri ale hainelor arată perfect în combinație cu maro, albastru sau alb.

Care sunt nuanțele pe care nu trebuie să le combini niciodată?

Dacă porți mai mult decât un articol vestimentar de o anumită culoare, trebuie să te asiguri că sunt nuanțe foarte diferite. Astfel, nu alege două nuanțe foarte apropiate de mov sau de roșu, deoarece nu va arăta bine din punct de vedere vizual. Mai mult, dacă alegi o ținută all black, nu o accesoriza cu pantofi de culoare maro sau nuanțe asemănătoare acesteia. Aceste nuanțe calde și neutre se potrivesc în special în ținutele de toamnă, însă le poți combina și cu nuanțe reci, precum albastru sau verde. Nu încerca să combini nuanțele de maro nici cu roz, roșu sau mov, pentru a evita un efect încărcat al ținutei. Încearcă să te limitezi la folosirea a trei culori pentru o singură ținută și nu purta mai multe, decât în situația în care ele fac parte din același model sau imprimeu.

Cum asortezi culorile în funcție de culoarea ochilor, a părului sau a tenului

Chiar dacă pare greu de crezut, poți alege culorile obiectelor vestimentare și în funcție de culoarea ochilor, a tenului sau a părului. Dacă ai părul închis la culoare, brunet sau șaten, poți alege combinații de alb și bej, gri și maro sau maro cu galben, în timp ce persoanele cu tenul și părul deschis la culoare pot miza pe combinații de alb și negru, roșu și maro sau negru și gri. 

Dacă ai ochi albaștri, alege să porți nuanțe de gri sau alb sau tonuri de lila și albastru deschis. Pentru ochii verzi, culorile hainelor pe care le porți se pot încadra în orice nuanță de maro sau portocaliu. Acest lucru te va ajuta să îți pui ochii în evidență și să creezi o ținută care să te avantajeze. Femeile cu ochi căprui pot purta haine maro, portocalii sau nuanțe de verde, evitând rozul și griul, care le vor face să pară palide.

Cum să combini corect imprimeurile

Pentru ținute fresh, nu trebuie să te limitezi să combini doar culorile. Poți să combini și carouri, dungi, imprimeuri sau buline, pentru a adăuga un plus de valoare fiecărui outfit. În acest sens, poți alege să asortezi o haină cu imprimeu cu o altă piesă într-o singură culoare, dar care se regăsește în imprimeul pe care îl porți. Poți asorta și două imprimeuri care au o culoare comună sau două imprimeuri care se regăsesc în aceeași familie de culori. De asemenea, poți să te joci cu accesorii colorate, care vor face diferența într-o ținută. Dacă nu ești suficient de curajoasă pentru a asorta culorile, poți începe să asortezi diferite accesorii colorate, precum căciulile, gențile sau pantofii și hainele neutre. 

Asortarea culorilor vestimentare și a imprimeurilor nu este atât de dificilă precum pare. Nu trebuie decât să ții cont de schema culorilor și să începi să experimentezi. Deși moda este subiectivă, ea trebuie să te înveselească și să îți permită să creezi cele mai interesante combinații stilistice.

Posted in: Articole

Leave a comment

Login to post comments