Acest magazin utilizează cookie-uri și alte tehnologii pentru a vă îmbunătăți experiența pe site-ul nostru.

Accept

Roata culorilor: 5 tehnici și secrete pentru a combina culorile ținutelor ca o profesionistă

1611 Vizualizări

Roata culorilor: 5 tehnici și secrete pentru a combina culorile ținutelor ca o profesionistă

 Picture1.png

Sursa photo: 

https://pxhere.com/en/photo/633917

 

Roata culorilor: 5 tehnici și secrete pentru a combina culorile ținutelor ca o profesionistă

Studiază roata culorilor 

Roata de bază a culorilor te va ghida întotdeauna în alegerea combinațiilor potrivite de culori. Îți amintești să fi auzit la orele de artă din liceu despre culorile primare, secundare sau terțiare? Sunt deosebit de importante dacă vrei să înțelegi totul despre ceea ce înseamnă culorile. 

 

Roșu, albastru și galben sunt culorile primare. Când amesteci roșu și galben, obții portocaliu. Amestecă albastru și galben și vei obține verde. Dacă vei amesteca roșu și albastru vei obține violet. Portocaliul, verdele și violetul sunt denumite astfel culori secundare. Culorile terțiare precum roșu-violet sau albastru-violet sunt obținute amestecând o culoare primară cu o culoare secundară.

 

Toate culorile au tente și nuanțe. O tentă este variația unei culori atunci când este amestecată cu alb, în timp ce o nuanță este variația acelei culori atunci când este amestecată cu negru. În general însă, nu trebuie să vă faceți griji pentru tentele și nuanțele combinațiilor culorilor de bază. 

 

În roata de culori, există încă o altă separare de care trebuie să fii conștientă pentru a putea înțelege mai bine schemele de culori: culorile calde și reci. Fiecare are propria modalitate de a transmite emoții. Culorile calde emană energie și bucurie, în timp ce culorile reci transmit calm și pace. 

 

Stăpânește schemele culorilor de bază 

 Picture2.png

Sursa photo:

https://pixabay.com/illustrations/color-district-colorful-pattern-455365/

 

Pe baza roții culorilor, există câteva reguli de bază în combinarea culorilor. Și sunt destul de simple. 

 

  • Culorile complementare sunt două culori complet opuse una față de cealaltă în roata culorilor. 

 

De exemplu, roșu și verde sau albastru și portocaliu. Acestea creează un contrast puternic, așa că le poți folosi atunci când îți dorești să ieși în evidență. Ideal ar fi să folosești una dintre aceste culori ca fundal, iar cealaltă ca accent. În mod alternativ, poți folosi tente și nuanțe - o nuanță mai deschisă de roșu care să contrasteze cu o nuanță mai închisă de verde.

 

În revistele de modă vei întâlni frecvent outfituri compuse dintr-o simplă rochie roșie, asortată cu un pardesiu verde închis, o combinație foarte reușită dealtfel. 

 

  • Culorile complementare divizate folosesc trei culori. 

 

Schema folosește o culoare pe care o combină cu cele două culori adiacente culorii sale complementare. De exemplu, albastru în combinație cu galben-portocaliu și roșu-portocaliu. Nu poți eșua folosind această schemă pentru că folosești culori contrastante, care nu sunt însă diametral opuse precum cele complementare. 

 

Poți opta pentru o pereche de pantaloni evazați de culoare albastră, un pulover galben-portocaliu și un palton portocaliu închis. 

  

  • Culorile analog sunt oricare trei culori așezate una lângă cealaltă pe roata culorilor. 

 

De exemplu - portocaliu, galben-portocaliu și galben. În cazul acestor culori, este bine să eviți nuanțele și să te axezi pe tente. De asemenea, evită combinarea culorilor calde și reci în această schemă. 

 

  • Triadele de culori sunt oricare trei culori egal despărțite între ele pe roată. 

 

Roșu, galben și albastru ar fi exemplul potrivit. Schema triadică are un contrast puternic, însă este mai echilibrată decât cea a culorilor complementare. Aici trucul este de a lăsa o culoare să domine ținuta, pe măsură ce o vei accentua prin celelalte două culori. 

 

  • Culorile complementare tetradice folosesc patru culori, sub forma a două seturi de culori complementare. 

 

De exemplu, albastru și portocaliu, în combinație cu galben și violet. Aceasta este o schemă greu de echilibrat pentru că oferă o varietate mai mare de culori. Este ideal să evitați folosirea culorilor în măsuri egale. 

Înțelege schemele monotone de culori 

 

După ce ai cunoscut schemele de bază ale culorilor, poți avansa la tente și nuanțe. După cum deja am stabilit, tentele provin din adăugarea de alb culorii propriu-zise, în timp ce nuanțele provin din adăugarea de negru culorii. În afară de tente și nuanțe, există și tonurile, formate prin combinarea culorii cu griul. 

 

Albul și negrul sunt folosite pentru schemele de culori monocromatice, împărțite în monotone cromatice și monotone acromatice. 

 

  • Schema monotonă cromatică 

 

Schema unei culori monotone implică folosirea unei singure culori și a variațiilor sale în ceea ce privește tentele, nuanțele și saturația. Folosirea variațiilor de saturație sau nuanță a unei culori este întotdeauna o idee bună. În majoritatea cazurilor, este indicat să nu utilizați o schemă complet monocromatică, pentru că există riscul de monotonie. 

 

  • Schema monotonă acromatică 

 

O schemă de culori acromatice monotone constă în folosirea doar a culorilor neutre, care variază de la negru la alb. O asemenea schemă poate fi eficientă, însă poate deveni plictisitoare. În schimb, utilizarea unei scheme acromatice cu o singură culoare strălucitoare, pentru evidențiere, poate fi foarte eficientă.

 

Folosește palete de culori și aplicații populare

 

Cu toate că elementele de bază ale combinațiilor de culori deja îți sunt familiare, asta nu înseamnă că rezultatul va fi întotdeauna cel mai reușit. Însă, există mereu o soluție pentru orice! 

 

Poți utiliza site-uri web în care designerii sugerează palete populare de culori, pe care le puteți încorpora rapid și ușor în orice ținută. 

 

În timp ce site-urile te ajută când pornești de la zero, ce faci când ai în față o culoare, dar trebuie să știi care sunt complementele sau triadele sale? Aici intervin aplicațiile. Acestea pot identifica orice culoare spre care îți îndreptați camera telefonului și îți sugerează la ce poți asorta această culoare, folosind elementele de bază ale roții de culori. 

 

Desigur, inspirația poate veni, în cele mai multe cazuri, din natură sau alte elemente din jurul nostru. Natura oferă un punct de plecare perfect în ceea ce privește armonia culorilor. 

 

Picture3.png

Sursa photo: 

https://unsplash.com/photos/ZIab8W9KmmU

Aplică teoria culorilor în viața de zi cu zi 

Acum ai o idee de bază a teoriei culorilor, dar ce înseamnă acest lucru pentru viața de zi cu zi? În esență, aceste concepte te ajută să îți dai seama cum să faci lucrurile să arate mai bine.

 

O aplicare obișnuită este în hainele pe care le porți. Unele persoane au întotdeauna tendința de a se îmbrăca bine, în timp ce altele poartă haine total nepotrivite. Încearcă ca de fiecare dată când îți alegi un articol vestimentar, să ai în vedere acea roată a culorilor pentru a vedea ce culori din șifonierul tău îl vor completa cel mai bine. Și folosește elementele de bază ale culorilor calde și reci, pentru a transmite emoția pe care vrei să o emani. 

 

Desigur, culorile constituie doar o parte din capitolul “cum să te îmbraci bine”. Ca regulă generală, nu se dorește să ai mai mult de trei culori în ținuta ta. Folosește culorile potrivite pentru tonul și culoare pielii tale. Încearcă culori diferite și observă care palete arată cel mai bine pentru tine. 

 

Culorile și combinațiile lor apar în viața noastră frecvent și cunoașterea acestor elemente de bază îți va servi în alegerea unei scheme care să fie plăcută atât de tine, precum și de toți cei din jurul tău.

Posted in: Articole

Leave a comment

Login to post comments